Συμπεράσματα ΙΓ’ Επιστημονικής Συνάντησης

Η ΙΓ’ Επιστημονική Συνάντηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία το βράδυ της Κυριακής 2 Νοεμβρίου 2008! Τη λήξη της Συνάντησης ακολούθησε μουσικοχορευτικό δρώμενο από το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας με θέμα τον Μεσογείτικο γάμο καθώς και δεξίωση με τοπικούς οίνους και μεζέδες, όπου και δόθηκε η ευκαιρία για συζητήσεις επί της πληθώρας διαφορετικών εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν κατά τη φετινή -πενταήμερη πλέον- Συνάντηση.

Πιο συγκεκριμένα, κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση και εξετάζοντας τις θεματικές ενότητες των εισηγήσεων βλέπουμε ότι ορισμένες στηρίχτηκαν σε αυθεντική έρευνα, με την έννοια της μοναδικότητας και ενδεχομένως της πρώτης προσέγγισης του ερευνώμενου αντικειμένου ενώ άλλες αποτελούσαν σύνθεση ή αναθεώρηση προγενέστερων ερευνών.

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν ανά έρευνα : άλλοτε η μελέτη είχε ήδη καταλήξει σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα κι άλλοτε επιχειρήθηκε μια πρώτη συμπερασματική εκτίμηση των δεδομένων, ενώ υπολείπεται ακόμα η ολοκλήρωση της ερευνητικής διαδικασίας.

Οι θεματικές ενότητες έχουν εξελιχθεί και ως προς την έκταση και ως προς το βάθος αλλά σαφέστατα και ως προς τη συμμετοχή. Το βήμα των Επιστημονικών Συναντήσεων δεν αντιμετωπίζεται πλέον σαν μια ευκαιρία ενημέρωσης του μέσου ακροατή, αλλά σα μοχλός προώθησης της διανοητικής και επιμορφωτικής διαδικασίας, καθιστώντας τον ακροατή κοινωνό και συνομιλητή.

Με ευχαρίστηση διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια ότι η οργάνωση του προγράμματος μας δημιουργεί συνεχώς αυξανόμενη δυσχέρεια να εντάξουμε τόσα ενδιαφέροντα θέματα και τόσους νέους ομιλητές στα ολοένα και διευρυνόμενα χρονικά πλαίσια της ως πρόσφατα μόνο τριήμερης συνάντησής μας. Μια άλλη πολύ σημαντική διαπίστωση είναι επίσης ότι τα θέματα είναι πλέον καθαρά επιστημονικού ενδιαφέροντος, ανεξάρτητα από την ενότητα στην οποία εντάσσονται. Οι συναντήσεις μας έχουν και στην πράξη εξελιχθεί από απλές καταγραφές γεγονότων, συνηθειών και φαινομένων, όπου σπάνιζε η επιστημονική προσέγγιση, σε μεθοδολογικές παρουσιάσεις υψηλότερων απαιτήσεων, βοηθούσης και της τεχνολογίας.

Σχετικά με τη θεματολογία που εμφανίστηκε στην Επιστημονική Συνάντηση, ορισμένοι τομείς με ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα στην περιοχή μας διατηρούν ή και αυξάνουν το δυναμισμό τους, με πρώτη την ιστορική-αρχαιολογική έρευνα. Ακολουθούν η εκπαίδευση και τα κοινωνιολογικά εν γένει θέματα, με έμφαση στη διογκούμενη συμμετοχή των μεταναστών στις διαδικασίες, αλλά και τα πάντοτε επίκαιρα και διαρκώς εξελισσόμενα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η αρχιτεκτονική, η πολεοδομία, η χωροταξία και τα νομικής φύσεως θέματα, μερικές φορές και σε συνδυασμό μεταξύ τους, παρουσιάζονται με το ίδιο όπως πάντα ενδιαφέρον. Αντίθετα, η παρουσίαση θεμάτων ιατρικού περιεχομένου, εντυπωσιακή στην προηγούμενη Συνάντηση, υποχώρησε εξ ίσου θεαματικά αυτή τη φορά. Ισως, και αυτό θα μπορούσε να μελετηθεί από μεταγενέστερους ερευνητές, η εκάστοτε θεματολογία δηλαδή να απηχεί τις απαιτήσεις των περιστάσεων και τις ανάγκες της επικαιρότητας, κάτι που είναι μάλιστα απόλυτα θεμιτό.

divider

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.