Πρακτικά από ΙΖ ΕΣΝΑ της ενότητας “Κοινωνική Ανθρωπολογία-Ιστορία-Αρχειακή Έρευνα (Σ09)”

Δημοσιεύθηκε στη ΙΖ ΕΣΝΑ, Πρακτικά, Συνέδρια | Σχολιάστε

Διόρθωση στο βιβλίο με τίτλο “Μαρκόπουλο Ραφήνα Συλλογικότητες

25/01/2022

Η Εταιρεία Μελετών Νοτιανατολικής Αττικής στο βιβλίο με τίτλο “Μαρκόπουλο Ραφήνα Συλλογικότητες” που εξέδωσε το 2021 οφείλει να προσθέσει μια υποσημείωση στη βιβλιογραφία. Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο “Οικισμός Λιγνιτωρύχων” (σελ. 99 – 101) χρησιμοποιήθηκαν κείμενα που είχε παραχωρήσει ο Δημήτρης Μακρής για την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ το 2018.  Τα κείμενα αυτά στηρίζονται στην παρακάτω βιβλιογραφία:

1. Μακρής Δημήτρης, 4 Δεκεμβρίου, η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας σελ. 2-4 Έκδοση Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, 2016

2. Μακρής Δημήτρης, Η κατοίκηση της Ραφήνας και του Πικερμίου ανά τις χιλιετίες σελ. 28-31 Έκδοση Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, 2017

Η Εταιρεία Μελετών αναγνωρίζει την προσφορά του Δημήτρη Μακρή στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας της Ραφήνας και επιφυλάσσεται στην επόμενη έκδοση να συμπληρωθεί το όνομα του. 

Δημοσιεύθηκε στη Uncategorized | Σχολιάστε

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ-ΡΑΦΗΝΑ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Η Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής σας προσκαλεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 19:00 στην
παρουσίαση του βιβλίου ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ- ΡΑΦΗΝΑ που θα γίνει στον προαύλιο χώρο
της Αγίας Παρασκευής – Αγίας Θέκλας στο Μαρκόπουλο Αττικής
Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποτροπή διάδοσης του covid 19


Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Δημοσιεύθηκε στη Uncategorized | Σχολιάστε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ “ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ –ΡΑΦΗΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ”

Η παρούσα έκδοση στηρίχτηκε στα κείμενα της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκπόνηση από την Εταιρεία Μελετών Νοτιανατολικής Αττικής του ερευνητικού προγράμματος «Εντοπιότητα και Μετακινήσεις στην Ανατολική Αττική από το 18ο αιώνα έως σήμερα: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες στις κοινότητες Ραφήνας και Μαρκόπουλου» (Ιούλιος 2017-Ιούνιος 2018) και στεγάστηκε στα γραφεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ, ενός σημαντικού χώρου ιστορικής μνήμης του κοινοτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα. Τα κείμενα βασίστηκαν στην επεξεργασία προφορικών μαρτυριών, κειμένων τοπικής ιστορίας αλλά και την συγχρονική επι τόπου μελέτη.

            Είναι αφιερωμένη σε δύο οικισμούς που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, οι οποίοι ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες αλλά χαρακτηρίζονται από την κοινή εμπειρία της συσσωμάτωσης σε συλλογικότητες που, άλλοτε αυτόνομα κι άλλοτε σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, διεκδικούν καλύτερες συνθήκες για τη διαβίωσή τους. Με την πάροδο των ετών αποκτούν ολοένα και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά, σημάδι της ολοένα και μεγαλύτερης υπαγωγής των τοπικών κοινωνιών στο εθνικό κράτος.

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Νίκος Παπαγιαννάκος, πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής, Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, Δήμαρχος Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνος Νικολάου, πρόεδρος του Α.Σ.ΜΑΡΚΟ και Γιώργος Κικής, πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας.  Θα ακολουθήσει παρουσίαση της έκδοσης από την επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας κυρία Αλίκη Αγγελίδου, επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Δημήτρη Νικολάου, απόφοιτο του μεταπτυχιακού τμήματος του Πάντειου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Νεότερη Ιστορία και έφορο αρχείων της Εταιρείας Μελετών και Κυριακή Παπαθανασοπούλου, διδάκτορα Νεότερης ιστορίας του Πάντειου  Πανεπιστήμιου.

Σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στο:

https://www.youtube.com/watch?v=zZBSf88uxVU.

Δημοσιεύθηκε στη Uncategorized, ΙΖ ΕΣΝΑ | Σχολιάστε

Μετάθεση του Χρόνου Διοργάνωσης της ΙΗ΄ Επιστημονικής Συνάντησης

30/07/2020

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωναιού covid 19, η ΙΗ΄ Επιστημονική Συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Δήμο Σαρωνικού, με θεματικές ενότητες που εξυπηρετούν τους σκοπούς της εταιρείας  (Αρχαιολογία- Ιστορία- Περιβάλλον- Κοινωνιολογία κ.λπ.), μετατίθεται για τις αρχές του 2021.

Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε ότι με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 προτείνεται η ΙΗ΄ Επιστημονική Συνάντηση να είναι αφιερωμένη στα γεγονότα που συντέλεσαν στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και συνδέονται με την περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να πληρούνται όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής όπως το πρωτότυπο και αδημοσίευτο της ανακοίνωσης καθώς και να προσκομιστούν οι απαιτούμενες άδειες από αρμόδιους φορείς όπως π.χ. για αρχαιολογικό αντικείμενο από την εφορία αρχαιοτήτων κ.ο.κ.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε ως την 31 Οκτωβρίου 2020  για την πρόθεσή σας να συμμετέχετε ενεργά προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες προετοιμασίας της συνάντησης.

Αναφορικά με όσους έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν αποστείλει περιλήψεις και δελτίο συμμετοχής, ενημερώνουμε ότι οι συμμετοχές τους θα εξεταστούν συνολικά μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας

Με εκτίμηση για το Δ.Σ.

Νικόλαος Παπαγιαννάκος

Δημοσιεύθηκε στη ΙΗ ΕΣΝΑ, Πρόσκληση Εισηγητών | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Διεξαγωγή ΙΗ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Ν.Α. Αττικής

27-02-2020

Η Εταιρεία Μελετών ΝΑ. Αττικής που δραστηριοποιείται στον χώρο της Ν.Α. Αττικής και διοργανώνει τη διεξαγωγή συνεδρίων με θέματα πολιτιστικά, ιστορικά, τέχνης, αλλά και σύγχρονα θέματα, σας ενημερώνει ότι η επόμενη ΙΗ΄ Επιστημονική Συνάντηση της Εταιρείας θα γίνει στα Καλύβια το Δεκέμβριο του 2020 υπό την αιγίδα του  Δήμου Σαρωνικού.

Η ΙΗ’ Επιστημονική Συνάντηση της Εταιρίας  με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 θα   αφιερώσει συνεδρίες στα γεγονότα που συντέλεσαν στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και συνδέονται με την περιοχή.

Παρακαλούνται οι εισηγητές που πρόκειται να παρουσιάσουν ανακοινώσεις όπως αποστείλουν έως  31-05-2020 το δελτίο συμμετοχής και σύντομη περίληψη της εισήγησής τους, από την οποία θα προκύπτει με σαφήνεια η προϋπόθεση του αδημοσίευτου και πρωτότυπου χαρακτήρα του θέματος, προκειμένου να εξεταστεί από την επιστημονική επιτροπή. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν την περιοχή που εκτείνεται από τον Υμηττό και την Πεντέλη μέχρι το Σούνιο, θα έχουν διάρκεια έως 20 λεπτά και θα δημοσιευτούν μετά τη λήξη των εργασιών της Επιστημονικής Συνάντησης στα Πρακτικά της Συνάντησης.

Οι απαντήσεις για τη συμμετοχή των συνέδρων θα αποσταλούν ένα μήνα μετά την εκπνοή της προθεσμίας. 

Πληροφορίες: Ελένη Δέδε, info@emena.gr, 6972836326 και στο www.emena.gr.

Δημοσιεύθηκε στη ΙΗ ΕΣΝΑ, Πρόσκληση Εισηγητών | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Οριστική ημερομηνία Γενικής Συνέλευσης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μελετών ΝΑ Αττικής, και για λόγους έλλειψης απαρτίας, η εξ αναβολής στις 30 Μαρτίου 2019 οριστική καταστατική Γενική Συνέλευση μεταφέρεται στις 6 Απριλίου 2019, στο αμφιθέατρο του Δήμου Καλυβίων και ώρα 18.00 μ.μ., με θέματα:

  • Πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο 2015-2018,
  • Οικονομικός απολογισμός περιόδου 2015-2018,
  • Τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας,
  • Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου,
  • Αρχαιρεσίες,
  • Εγγραφή νέων μελών,
  • Αλλαγή έδρας της Εταιρείας,
  • Προγραμματισμός δραστηριοτήτων.

Η παρουσία σας θεωρείται απαραίτητη, για την εύρυθμη λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης και την οικονομική τακτοποίηση της συνδρομής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δημοσιεύθηκε στη Uncategorized | Σχολιάστε

Γενική Συνέλευση 2019

Αξιότιμα μέλη,

Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11:00π.μ. θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση στο δημαρχιακό μέγαρο Καλυβίων του Δήμου Σαρωνικού, με τα εξής θέματα:

1.    Απολογισμός,

2.    Αρχαιρεσίες,

3.    Συζήτηση επί συγκεκριμένων παραγράφων του καταστατικού της Ε.ΜΕ.ΝΑ., όπως το θέμα της μόνιμης στέγασης της εταιρείας, των ρόλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής, κ.ά. 

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.ΜΕ.ΝΑ.

Η Γ. Γραμματέας

Κατερίνα Πέτρου

divider

Δημοσιεύθηκε στη Uncategorized | Σχολιάστε

Αλλαγή ώρας εισηγήσεων

Σας ενημερώνουμε ότι η εισήγηση του κ. Μιχάλη Σκούλλου “Προοπτική Σχεδιασμού για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Αποθέματα Βιόσφαιρας του Προγράμματος MAB/UNESCO για την Νοτιοανατολική Αττική” που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου στις 19:20.

Επίσης, η εισήγηση της κ. Αναστασίας Λαζαρίδου “Ανοιχτό Μουσείο στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας: Ένα ανοιχτό πεδίο πολιτισμικής και κοινωνικής αειφορίας” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 20:20.

Δημοσιεύθηκε στη Uncategorized | Σχολιάστε

Πρόγραμμα ΙΖ’ Επιστημονικής Συνάντησης ΝΑ Αττικής

Σας επισυνάπτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα της ΙΖ΄Επιστημονικής Συνάντησης ΝΑ. Αττικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Μαρκοπούλου από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου 2018 (Κινηματογράφος Άρτεμις – επί της κεντρικής πλατείας).

Την αφίσα της ΙΖ’ Επιστημονικής Συνάντησης, θα βρείτε εδώ.

Αναλυτικό πρόγραμμα ανά ημέρα, θα βρείτε εδώ.

Τις περιλήψεις των εισηγήσεων θα βρείτε εδώ.

divider

Δημοσιεύθηκε στη Uncategorized | Σχολιάστε